Založ si blog

Na skok do Namíbie

Africké rozprávky

V časoch, keď ešte neexistoval internet a mobilné telefóny, vybrali sme sa s kamarátom Martinom do Afriky. Vybavili sme si čistý pas, aby bolo všetkým tým krajinám, čo navštívime, víza dávať a s minimom peňazí, no s maximom odhodlania, sme odleteli do Johanezburgu. Naše zážitky sme si spísali do knižky, ktorá nikdy nevyšla a pomenovali ju „Africké rozprávky“. Tu ponúkam malú ukážku…

.. a celé ich nájdete tu: Africké Rozprávky

 

Vraj najkrajšia krajina v Afrike

Dozvedeli sme sa, že v Namíbii je pekne. V našom hosteli, v Kapskom Meste, bývala bacuľatejšia austrálčanka, ktorá prešla naprieč celou Afrikou. Od hora až dolu. A najkrajšia krajina z celej Afriky bola podľa nej Namíbia, čiže bývalá Juhozápadná afrika. Aj po získaní nezávislosti bola dlhodobo pod kontrolou JAR-y a dodnes sa tam dá platiť juhoafrickými randami. Pôvodne sme do Namíbie vôbec nechceli ísť, ale keď nám ona o nej toľko rozprávala, vyspevovala, a básnila, a keď sme pozreli do mapy nebolo to zas až tak ďaleko. Víza nám dali na počkanie a hneď na druhý deň sme vyrazili smer – sever. Ešte predtým ako sme opustili hostel, s radosťou sme sa zapojili do ich zaujímavej tradície – každý návštevník mal možnosť namaľovať na stenu pri schodoch vlajku svojho štátu. Keďže tam pred nami žiadni Slováci neboli, namaľovali sme tam našu vlajku my. Dúfam, že tam je aj dnes, a keby ste náhodou išli okolo tak to skontrolujte! (Long Street, Kapské Mesto)

Slovenská vlajka v Kapskom Meste (Foto: Roland Vízner)

Stopovať sme začali, ako inak, až po 14:00 a nedostali sme sa ďalej ako do istého Malmesbury (cca. 60 km). Stmievalo sa skoro a zima tiež nedala na seba dlho čakať. Mrzli sme asi 2-3 hodiny na benzínke na okraji mesta, keď nás z tej zimy konečne vyslobodil Jakub. Mladý Juhoafričan, vidiac naše červené nosy, nás pozval k sebe na nocľah a tiež do baru na niekoľko drinkov. Títo juhoafričania fakt nemajú chybu.

 

Náš záchranca Jakub (Foto: Roland Vízner)

Najväčší kaňon na južnej pologuli

Na druhý deň sa JAR opäť ukázala v dobrom stopárskom svetle. Pri Citrusdale (ako názov naznačuje rástli tam citrusy) boli krásne sady dozrievajúcich pomarančových stromov, tak sme si natrhali zo päť kíl pomarančov a zastavili 4WD, ktorý si to hnal 150 km/h priamo do Namíbie. Otec so synom išli rybárčiť do Walvis Bay, čo je asi v polovičke podlhovastej Namíbie, i na chvíľu v nás zavládlo pokušenie ísť s nimi až tam, hoci by sme mali pred sebou ešte celú noc cesty, a potom celý ten kus cesty naspäť. Človek však niekedy nemôže mať veľké oči a nemôže chcieť stihnúť všetko. Vyložili nás, až v noci, uprostred polopúštnej krajiny na križovatke, odkiaľ z hlavnej asfaltky viedla prašná cesta ku najhlbšiemu kaňonu na južnej pologuli. Auto odfrčalo preč a nás obklopila takmer 100% tma a úplné ticho. Stáli sme, kdesi uprostred Namíbie, nad nami len hviezdy, južný kríž, ticho a tma. Nablízku sa ozvalo fučanie nejakých zvierat. Veľa zvierat. Fučanie silnelo, zvieratá sa približovali. Ste v Afrike, okolo vás len úplná tma a približujúce sa fučanie. V hlave sa vynárajú scenáre a vráda sa starch…

Našťastie boli to len kravy. Čakali sme asi hodinu a po ceste neprešlo ani jedno auto. Len tma, kravy a južný kríž. Neviem prečo ho pomenovali kríž. Všetko závisí na predstavivosti pozorovateľa. Tie štyri hviezdy sa dajú pospájať aj inak. Zjedli sme zopár pomarančov a neďaleko cesty sme začali rozkladať stan. Vtedy sa konečne našiel „bakie“, ktorý na moje zbesilé mávanie hodil smerovku smerom ku nám. Bakie je afrikánsky výraz pre pick-up. Vliezli sme si dozadu a o hodinku sme boli prepašovaní do dovolenkového rezortu Ai-Ais.

Z našich dopravodarcov sa vykľuli Juhoafričania, ktorí tu trávia každoročne dovolenku. Postavili sme stan a prijali pozvanie na čaj. Boli to tri či štyri rodiny, zväčša farmári, takže o dobré mäsko nebola núdza. Ale o tom potom. Ešte v tú noc nás zaviedli ich dvaja synkovia (17, 18 rokov) do kaňona, ktorý v jasnom mesačnom svetle vyzeral fascinujúco. Všade piesok, okolo vysoké skaly, roztrúsené kríky a malé stromy. Urobili sme si malý ohník, popíjali vínko a kecali s chalanmi asi do jednej.

Rodinka pohostinných farmárov. (Foto: Roland Vízner)

Ai-Ais

Ai-Ais (v preklade Horúce Vody), leží na horúcich prameňoch a je tam prirodzane bazén plný tej teplej minerálky. Koľká radosť pre babičky s boľavou chrbticou. Jeho poloha pri ústí kaňona Fish River ho robí vyhľadávaným letoviskom. Nás viac ako minerálka zaujímal kaňon. Na druhý deň nás naši hostitelia zaviezli asi 80 km k výhľadnému miestu na celý kaňon. Zliezli sme doňho dolu aj s dvoma 18-ročnými synkami tých farmárov. Päťsto hĺbkových metrov nadol a ešte horších päťsto metrov strmo nahor. Dole kopcom to ešte išlo, ťažšie bolo sa vrátiť. Celý kaňon vyzerá ako krajina na Marse. Červené skaly, kde tu osamelý kaktus a sci-fi stromy. Ani muchy sem nedoletia. Dole sme si omočili nôžky v riečke čo tam tiekla (dokonca sme sa aj napili). Ako tvrdili domáci, tu žiadna bilharzia nie je. Vydriapali sme sa nazad na zemský povrch. Kaňom bol zdolaný. Cesta autom cez púšť, kde nie je asfaltka (a tam nebola) je veľmi prašná. Prach a piesok je taký jemný, že sa dostane všade. Hoci sme sedeli v uzavretom aute, po chvíľke bolo plné prachu, až sme museli otvoriť okno a nechať ho stále trochu otvorené, aby vzduch hoc prašný predsa cirkuloval. Ináč by sa nedalo dýchať. V kempe sme sa vykúpali v teplej vodičke a farmári sa zatiaľ pripravovali na najdôležitejšiu udalosť, vyvrcholenie celého ich výletu. Totiž BBQ (čítaj „bárbekjú“). Zarezali vraj štyri ovce a jednu kravu, aby bolo dosť mäsa na opekanie. Pozvanie sme neodmietli a parádne sme sa nažrali. Potom sme šli na pivo. Peter mal práve osemnásť, tak sme trošku pooslavovali. Bol to další nádherný deň v Afrike.

Na dne Fish River kaňonu. (Foto: Roland Vízner)

 

Pokračovanie…

Čo bolo predtým a čo bolo Ďalej. Pre pokračovanie našich Afrických príbehov si kliknite sem:

9. časť – Prvý divý tvor v Afrike

 

Investovanie 2024 – ako to vidia na Wall Street investiční stratégovia.

21.01.2024

Každý rok publikujú banky a správcovia aktív svoj analytický pohľad na rok dopredu. Je to super, pretože si zadamo môžete prečítať prácu špičkových mozgov z investičného sveta. Čo nás investorov čaká v tomto roku? Pozrel som sa na 10 výhľadov na rok 2024. Našiel som 4 témy, pri ktorých sa očakávania analytikov zhodujú a niekoľko špecifických tipov na [...]

Na investovanie do 4. piliera dostane zamestnanec v čistom 2x viac ako na výplatu. V Česku podporia investovanie na dôchodok.

28.11.2023

V rámci tretieho čítania schválila Poslanecká snemovňa Českého parlamentu „Dlouhodobý investiční produkt“ (DIP), čím umožnila Čechom zvýhodnene investovať do akcií, dlhopisov a ďalších cenných papierov s cieľom zabezpečiť si finančnú stabilitu v dôchodkovom veku. Okrem toho sa českí poslanci rozhodli prideliť DIP aj daňové a odvodové výhody. [...]

Paneurópsky penzijný produkt. Zmení biznis spravovania dôchodkových úspor na Slovensku?

25.08.2020

O rok tu máme Paneurópsky penzijný produkt. Zmení biznis spravovania dôchodkových úspor na Slovensku? Práca v zahraničí znamená aj platenie odvodov v krajine zamestnania a pre mnohých aj prispievanie do lokálnych “dôchodkových pilierov” tam, kde pracujú. Európan počas života bežne zmení niekoľko krajín svojho pobytu. Grék vyrastie v Grécku, pár rokov pracuje v [...]

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

VIDEO: Rebríky, palice, plyn, agresívni ľudia. Lukašenko znova zaplavuje Poliakov migrantmi

19.04.2024 10:00

Poľsko znovu čelí návalu cudzincov, ktorí sa z východného smeru usilujú preniknúť na jeho územie.

policia meranie rachlosti radar

Pezinská Baba nie je diaľnica. Vodič dvojnásobne prekročil rýchlosť, prišiel o „papiere“

19.04.2024 09:56

Vodič išiel na Pezinskej Babe rýchlosťou 137 kilometrov za hodinu.

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

Roland Vizner

Odborné články a osobné názory na tému investovania a dôchodkov, osviežené prívetivými článkami o cestovaní.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 10736x
Priemerná čítanosť článkov: 1789x

Autor blogu

Kategórie