Založ si blog

Investovanie 2024 – ako to vidia na Wall Street investiční stratégovia.

Každý rok publikujú banky a správcovia aktív svoj analytický pohľad na rok dopredu. Je to super, pretože si zadamo môžete prečítať prácu špičkových mozgov z investičného sveta. Čo nás investorov čaká v tomto roku?

 

Pozrel som sa na 10 výhľadov na rok 2024. Našiel som 4 témy, pri ktorých sa očakávania analytikov zhodujú a niekoľko špecifických tipov na investovanie. Podrobne o 4 témach na ktorých sa očakávania analytikov zhodujú nájdete tu:

Ako to vidia na Wall Street. Esencia analytických výhľadov veľkých bánk na tento rok.

a v tomto článku pokračujem špecifickými názormi jednotlivých investičných gigantov, ktoré ma zaujali.

Lazard: Sentiment okolo Číny môže byť príliš negatívny

Lazard vo svojom výhľade uznáva, že Čína čelí výzvam, ale domnieva sa, že nálada môže byť príliš negatívna. Poukazujú na to, že čínska vláda iniciovala mnohé stimulačné opatrenia a zdá sa, že sektor nehnuteľností sa stabilizuje. Spotrebiteľská dôvera je na historickom minime, ale existujú náznaky, že sa ďalej nezhoršuje.

Lazard tiež poukazuje na to, že Čína sa stala kľúčovou súčasťou dodávateľského reťazca pre globálny priemysel obnoviteľných zdrojov energie, najmä veternej a solárnej.

Zároveň, Čína je v súčasnosti najväčším čistým vývozcom elektrických vozidiel. Priemyselné odvetvia spojené so sektorom elektromobility, by mali mať prospech z týchto pozitívnych trendov, a to bez ohľadu na vývoj zvyšku čínskej ekonomiky.

Možno ste zachytili, že čínsky výrobca elektromobilov BYD predal vo 4. kvartáli viac vozidiel ako Tesla. Ja som osobne na svojich čínskych investíciách už tretí rok v hlbokých stratách. Trochu optimizmu by sa mne osobne celko zišlo.

Pro Tip: ETF-ko „China Electric Vehicle and Battery“ od Global X, je spôsob ako benefitovať z tejto investičnej témy. (Fond stratil v minulom roku 38% hodnoty.)

Celý Global Outlook od Lazarda nájdete  tu: https://www.lazard.com/media/qo1hdfy1/global-outlook-2024.pdf

Morgan Stanley uprednostňuje Indiu pred Čínou a dlhopisy pred inými aktívami

Spoločnosť Morgan Stanley zostáva opatrná smerom k roku 2024. Naznačuje, že dlhopisy v súčasnosti ponúkajú lepší pomer medzi rizikom a výnosom ako iné triedy aktív.

MS sa domnieva, že najmä problémy Číny budú naďalej brzdou pre jej vlastné hospodárstvo ako aj pre rozvíjajúce sa trhy (emerging markets) a komodity. Výnimkou sú India a Mexiko, ktoré pozitívne spomínajú aj iný stratégovia.

Nominálny rast HDP Indie podporí rast výnosov a Mexiko bude profitovať z toho, že USA približujú výrobu k domovu (téme re-shoringu ako opak off-shoringu).

Celý Global Outlook od MS nájdete  tu:

 

Pro Tip: Amundi MSCI India II UCITS ETF EUR (Acc) je na burze ochdovaný fond, ktorým môžete odohrať túto investičnú tému. (Fond zarobil v minulom roku 15,8%)

Na investovnie do Mexika sa hodí napríklad iShares MSCI Mexico Capped UCITS ETF.

Merrill: USA si zaslúži prémiu za odolnosť

Od roku 2009 americký akciový trh prekonal väčšinu a v roku 2023 sa mu to podarilo opäť. Americká ekonomika je tiež jednou z mála, ktorá za posledných 5 rokov splnila alebo prekonala prognózy rastu, a to aj napriek vplyvu pandémie a najvyššej inflácii za desaťročie.

Táto výkonnosť odráža odolnosť americkej ekonomiky a podnikového prostredia. Ako uviedla spoločnosť Merrill: „žiadna krajina na svete nie je taká dynamická, odolná, produktívna, diverzifikovaná a bohatá ako USA.“

Hoci neprajníci neustále predpovedajú jej blížiaci sa úpadok, podiel USA na svetovej ekonomike zostal za posledné štyri desaťročia stabilný, a to aj napriek rastu ekonomík, ako je Čína.

Podľa stratégov z Merillu si americké akcie si zaslúžia súčasnú značnú prémiu, teda že sa obchodujú drahšie ako akcie iných krajín a regiónov (merané ukazovateľom P/E). Aj keď Európa a Emerging markets môžu ponúkať lepšiu relatívnu hodnotu, nemali by sme očakávať, že sa rozdiel úplne odstráni.

T.RowePrice: Akcioví investori budú v roku 2024 potrebovať rozhodiť širšie siete

Zatiaľ čo Merill verí v zaslúženú prémiu pre americký akciový trh, T.RowePrice upozorňuje, že o väčšinu minuloročného rastu indexu S&P sa postarala magická sedmička a na budúci rok treba diverzifikovať oveľa širšie.

„The Magnificent 7“ sú akcie spoločností Apple, Alphabet, Amazon, Meta, Microsoft, NVIDIA s Tesla

Stratégovia T.RowePrice sa domnievajú, že investori sa budú musieť zamerať na širšie spektrum sektorov, odvetví a regiónov. Vedúce postavenie 7 veľkých technologických spoločností môže slabnúť a „súbor investičných príležitostí je potrebné rozšíriť“. Teda, že  výnosy v roku 2024 prídu z viacerých zdrojov než len zo skupiny The Magnificent 7.

T.RowePrice naznačuje, že príležitosti možno nájsť v americkom sektore zdravotnej starostlivosti a energetiky, na rozvíjajúcich sa trhoch, v Japonsku a v niektorých čínskych „high-tech priemyselných podnikoch“.

Zdroj obrázku: T.RowePrice’s 2024 Global Market Outlook

JP Morgan sa domnieva, že inflácia zostane „tvrdohlavá“ (resp. „lepkavá“, teda že sa tak skoro nezníži trvalo) a sadzby zostanú vyššie dlhšie a ešte zažijeme volatilitu na trhu, kým sa dočkáme výrazného zníženia sadzieb.

Goldman Sachs: Možnosť „Fed Put“

Goldman Sachs má na pokles sadzieb podobný názor. Naznačujú, že ak sa zvýši volatilita, Fed rýchlo zníži sadzby. Toto je známe ako „Fed Put“ a znamená to, že pokles finančných trhov je limitovaný, keďže kroky centrálnej banky podporia trh.

V minulosti to fungovalo, ale to neznamená, že to bude fungovať vždy.

Goldman Sachs zároveň pripomína, že dlhopisy dnes nesú kladné reálne výnosy (výnos po odrátaní inflácie) a patria do diverzifikovaného portfólia.

Čo mi z toho vyplýva pre bežného slovenského investora

Máme za sebou skvelý rok a pred sebou pozitívny rok. Nemusíme sa teda báť investovať, no neočakávajme však 2-ciferné výnosy za investovania. Tých 7 až 9% by nám však trhy mohli dopriať. Pri investovaní v roku 2024 buáde treba diverzifikovať a dlhopisy patria do diverzifikovaného portfólia, a to pri investičnom horizonte 7-8 rokov a kratšom. Rizikovejšia časť portfólia by mala obsahovať čínsku elektromobilitu, Indiu a Mexiko.

Našli ste si tu inšpiráciu ako upraviť Vaše investície v tomto roku? Napíšte mi 🙂 Budem rád za spätnú väzbu.

Roland Vizner
pepp.sk

Na investovanie do 4. piliera dostane zamestnanec v čistom 2x viac ako na výplatu. V Česku podporia investovanie na dôchodok.

28.11.2023

V rámci tretieho čítania schválila Poslanecká snemovňa Českého parlamentu „Dlouhodobý investiční produkt“ (DIP), čím umožnila Čechom zvýhodnene investovať do akcií, dlhopisov a ďalších cenných papierov s cieľom zabezpečiť si finančnú stabilitu v dôchodkovom veku. Okrem toho sa českí poslanci rozhodli prideliť DIP aj daňové a odvodové výhody. [...]

Paneurópsky penzijný produkt. Zmení biznis spravovania dôchodkových úspor na Slovensku?

25.08.2020

O rok tu máme Paneurópsky penzijný produkt. Zmení biznis spravovania dôchodkových úspor na Slovensku? Práca v zahraničí znamená aj platenie odvodov v krajine zamestnania a pre mnohých aj prispievanie do lokálnych “dôchodkových pilierov” tam, kde pracujú. Európan počas života bežne zmení niekoľko krajín svojho pobytu. Grék vyrastie v Grécku, pár rokov pracuje v [...]

Nefritový trh v Mandalay, alias ako z obyčajného šutra vznikne drahokam

06.10.2019

Tretí vrchol návštevy Mandalay je „Jade market“, trh s nefritom a jadeitom Mandalay sa stal pre mňa splnením niekoľkých cestovateľských snov naraz. O návšteve Mjanmarska som sníval už pred mnohými rokmi. V roku 1999 pri návšteve severného Thajska sme navštívili Barmu na jeden skvelý deň. Napočúval som sa od iných cestovateľov historky o trhoch s kopou [...]

Milan Olekšák

Taraba odvolal riaditeľa Správy NP Slovenský kras Milana Olekšáka

02.05.2024 10:52

Podľa medializovaných informácií Olekšák odmietol prepúšťať zamestnancov. Tarabovi odkázal, aby začal šetriť znížením počtu štátnych tajomníkov.

Čína, Záplavy, Povodne, Lejaky, záchranári na člne

Počet obetí nešťastia v Číne, kde sa po silných dažďoch prepadla diaľnica, stúpol na 48

02.05.2024 10:39

Čínska štátna televízia CCTV podľa agentúry AFP uviedla, že kolaps bol "prírodnou katastrofou", ku ktorej došlo "pod vplyvom vytrvalého silného dažďa".

študenti, Brezno, Nostalgia

V Brezne sa vrátili desiatky rokov v čase. Okrem socialistického bytu nechýba ani vyšetrovacia miestnosť ŠtB

02.05.2024 10:34

Nostalgia za minulými časmi, ktoré nemuseli byť ideálne, no zato plné pekných spomienok z detstva či mladosti, určite zasiahne nejedného návštevníka breznianskej expozície zo života socializmu.

Europarlament / Europoslanci /

Aké právomoci má Európsky parlament?

02.05.2024 10:30

Ako europarlament svoje právomoci vykonáva a aký vplyv majú jeho rozhodnutia na každodenný život občanov EÚ vrátane Slovenska?

Roland Vizner

Odborné články a osobné názory na tému investovania a dôchodkov, osviežené prívetivými článkami o cestovaní.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 10808x
Priemerná čítanosť článkov: 1801x

Autor blogu

Kategórie