Založ si blog

Nefritový trh v Mandalay, alias ako z obyčajného šutra vznikne drahokam

Tretí vrchol návštevy Mandalay je „Jade market“, trh s nefritom a jadeitom

 

Mandalay sa stal pre mňa splnením niekoľkých cestovateľských snov naraz. O návšteve Mjanmarska som sníval už pred mnohými rokmi. V roku 1999 pri návšteve severného Thajska sme navštívili Barmu na jeden skvelý deň. Napočúval som sa od iných cestovateľov historky o trhoch s kopou polodrahokamov, o mieste, kde ľudia stoja v rade aby pozlátili svojho Budhu a krajine, kde mocní zlatotepci roztĺkajú zlaté pliešky na tenučké zlaté papieriky. Malo to byť všetko kdesi v Barme, no že všetky tri tieto čarovné miesta nájdem na jednom meste v Mandalay, to som nečakal.

 

50 odtieňov zelenej

Nefrit, jadeit

Nie som žiadny geológ, no Jade sa po slovensky volá nefrit ak je priesvitný alebo jadeit, ak je krémový. Každopádne na kraji Mandalay sa nefritom a jadeitom venuje celý trh, s rozlohou niekoľko desaťtisíc metrov štvorcových. Je to mesto v meste. Trh má vlastný ekosystém čajovní, občerstvení, reštaurácií a zábavy. To podstatné tu však je premena nevzhľadných čiernych balvanov na krásne polodrahokamy a šperky z nich. Môžete tu pozorovať celý proces prípadne sa ho aj osobne zúčastniť.

 

Nevzhľadný čierny kameň môže skrývať poklad

Mačka vo vreci

Na začiatku si investor, aleb o Vy, kúpite obyčajný šuter. Z vonku čierny a vnútri nevedno čo. Proste mačka vo vreci. Môžete si najať experta na oceňovanie mačiek vo vreci, alias surových jadeitov a nefritov, čo vám za neveľký poplatok pomôže vybrať nádejný kameň. Je to ako s melónom. Kým nerozkrojíte, netušíte čo je vo vnútri. Aj keď mnohí z nás sú expertami a poklepávaním či pozorovaním chvostíka vieme oceniť kvalitu melónu… Tu do kameňa experti svietia silnými led baterkami a snažia sa odhadnúť investičný potenciál kameňa.

 

Holými rukami na cirkulárke, OMG!

Rezanie kameňa holými rukami

Ak chcete znížiť riziko úplného vyhodenia peňazí, môžete si kúpiť už kameň rozrezaný na polovicu. Ako pri melóne, tu už môžete tušiť, čo od neho možno očakávať. Bude o niečo drahší.

Po rozkrojení šutra na polovicu začína vysoko expertné posudzovanie čo sa dá z neho vyťažiť, vyrezať. Cenné sú náramky z jedného kusu nefritu. Tie najdrahšie nám ponúkali za 100 dolárov. Akože super cena priamo od výrobcu. Boli z veľmi zvláštneho nefritu, kde prevládali odtiene ružovej a bielej nad štandardnou zelenou. Z vášho kúsku nefritu si tu môžete nechať vyrezať a vybrúsiť čokoľvek. Práca začína na veľkých pílach akoby na pílenie dreva a končí jemnou dolaďovačkou brúskami o veľkosti zubnej vŕtačky.

Ak pracujete pre inšpektorát práce, toto miesto určite nenavštevujte. Pohľad na chlapov, čo holými rukami režú na cirkulárke kamene by vám mohol spôsobiť infarkt. Hororová scéna v priamom prenose. Poväčšine som však na každej ruke narátal po päť palcov, tak asi majú dobrý tréning.

 

Neviete niekto ako sa volá tento „stolný hokej“ po Mjanmarsky? Odpoveď do komentára prosím. Ďakujem.

Čas pre spoločenské hry

Pomedzi dielničky čo nefrit spracovávajú chodia predajcovia s čajom, kávou či polievkou, je tu niekoľko vývarovní, kde sa majstri môžu najesť a kuchárky si tu hojdajú svoje bábätká. Poobede aktivita na trhu klesá a národ sa presúva do čajovní, kde hrajú spoločenské hry. Radi vám vysvetlia pravidlá a zahráte sa spolu s nimi. Na Jade Market v Mandalay preto odporúčam stráviť aspoň pol dňa, od rána do skorého poobedia.

Na Nefritovom Trhu je živo a čo je skvelé, nie je to tu umelo naaranžované pre turistov. Trh si žije svojím, Barmským a trochu Čínskym životom. (Predpokladám, že časť kupujúcich sú čínsky obchodníci.) Až budete v Barme, určite toto miesto nevynechajte.

Prežite deň s nami na Nefritovom trhu v tomto dvojminútovom videu:


 

Komplet cestovateľské info o Barme alias Mjanmarsku

V Mandalay to ho možno zažiť ešte oveľa viac. Je to miesto, kde ľudia stoja v rade aby pozlátili svojho Budhu a kde mocní zlatotepci roztĺkajú zlaté pliešky na tenučké zlaté papieriky. Ak Vás Barma (Mjanmarsko) zaujíma a chceli by ste krajinu navštíviť, náš kompletný cestovateľský sprievodca Mjanmarskom Vám určite pomôže zorientovať sa v doprave, ubytovaní, najatraktívnejších miestach krajiny. Nájdete tam aj základné info o vízach, očkovania, výmene peňazí a podobne: https://eagleflyfree.com/sk/tipy-triky-a-odporucania/

Príjemné čítania a šťastnú cestu praje

Roland a Vikoria

Náramky s čistého polodahokamu.

 

Investovanie 2024 – ako to vidia na Wall Street investiční stratégovia.

21.01.2024

Každý rok publikujú banky a správcovia aktív svoj analytický pohľad na rok dopredu. Je to super, pretože si zadamo môžete prečítať prácu špičkových mozgov z investičného sveta. Čo nás investorov čaká v tomto roku? Pozrel som sa na 10 výhľadov na rok 2024. Našiel som 4 témy, pri ktorých sa očakávania analytikov zhodujú a niekoľko špecifických tipov na [...]

Na investovanie do 4. piliera dostane zamestnanec v čistom 2x viac ako na výplatu. V Česku podporia investovanie na dôchodok.

28.11.2023

V rámci tretieho čítania schválila Poslanecká snemovňa Českého parlamentu „Dlouhodobý investiční produkt“ (DIP), čím umožnila Čechom zvýhodnene investovať do akcií, dlhopisov a ďalších cenných papierov s cieľom zabezpečiť si finančnú stabilitu v dôchodkovom veku. Okrem toho sa českí poslanci rozhodli prideliť DIP aj daňové a odvodové výhody. [...]

Paneurópsky penzijný produkt. Zmení biznis spravovania dôchodkových úspor na Slovensku?

25.08.2020

O rok tu máme Paneurópsky penzijný produkt. Zmení biznis spravovania dôchodkových úspor na Slovensku? Práca v zahraničí znamená aj platenie odvodov v krajine zamestnania a pre mnohých aj prispievanie do lokálnych “dôchodkových pilierov” tam, kde pracujú. Európan počas života bežne zmení niekoľko krajín svojho pobytu. Grék vyrastie v Grécku, pár rokov pracuje v [...]

Kuba

Rusko verbuje do armády stovky Kubáncov, láka ich na vysoké platy a ruské pasy

05.05.2024 14:30

Od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 sa údajne pripojili k ruským ozbrojeným silám stovky Kubáncov, vyplýva z uniknutých dokumentov.

Ukrajina SR ČR Čaputová Pavel Návšteva

Prezidentka sa chystá na sklonku svojho mandátu navštíviť Ukrajinu

05.05.2024 14:00

Naznačila, že návšteva by mala obsahovať stretnutia s ukrajinským prezidentom, predsedom vlády a parlamentu.

USA, Ukrajina, tanky, Abrams, vojna

Tisíce vojakov zabíja rakovina. Môžu za to zbrane s ochudobneným uránom?

05.05.2024 14:00

Ochudobnený urán, ktorý je zložkou protitankových striel, u vojakov údajne spôsobuje nádorové ochorenia. Sporná munícia sa pritom stále využíva - aj vo vojne na Ukrajine.

al-Džazíra

Netanjahuova vláda schválila ukončenie činnosti televízie Al-Džazíra v Izraeli

05.05.2024 12:54, aktualizované: 13:18

Zatiaľ nie je jasné, kedy zákaz nadobudne platnosť a či je trvalý alebo dočasný.

Roland Vizner

Odborné články a osobné názory na tému investovania a dôchodkov, osviežené prívetivými článkami o cestovaní.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 10822x
Priemerná čítanosť článkov: 1804x

Autor blogu

Kategórie